Izložba u Herceg Novom: Šest velikana i grad

News and Events in Herceg Novi and Boka.

Izložba u Herceg Novom: Šest velikana i grad

Postby pero » Sun Nov 06, 2016 10:34 pm

Kako je Herceg Novi izgledao 20-tih i 30-tih godina dvadesetog vijeka posjetioci su mogli da vide iz negativa iz kolekcije studija Laforest
HN-Izlozba.jpg
HN-Izlozba.jpg (51.14 KiB) Viewed 4138 times

„Šest velikana i grad“ naziv je izložbe koja je otvorena u nedjelju veče u galeriji „Novi to sam ja“. Izložena su djela Petra Lubarde, Vojislava Voja Stanića, Aleksandra Aca Prijića, Đorđija Bata Pravilovića, Luke Berberovića i skulpture Luke Tomanovića.

“Njihova djela odraz su velike stvaralačke energije i izrazite umjetničke individualnosti. Snagom umjetničke imaginacije, bogatim repertoarom motiva i tema, kao i autentičnim likovnim jezikom i izuzetnim likovnim umjećem ovi stvaraoci su dali veliki doprinos savremenoj crnogorskoj likovnoj umjetnosti”, kazala je otvarajući izložbu istoričarka umjetnosti Danijela Peško.

Ona je istakla da su umjetnici inspiraciju nalazili u legendama, raskošnim mediteranskim motivima i da su bili nadahnuti istorijim, religijom i prirodom.

Publika u galeriji mogla je da vidi “Bokeški motiv” Voja Stanića iz 1977. godine, “Sv. Đorđe”, Luke Berberovića iz 1997. godine, “Kuća na primorju” 1950. godine Petra Lubarde, “Igra masline i hrasta” 1960. godine Aleksandra Prijića, “Tre sorelle” 1971. godine Đorđija Privilovića, kao i skulptura “Logoraš sa Mamule” Luke Tomanovića iz 1953. godine.

Kako je Herceg Novi izgledao 20-tih i 30-tih godina dvadesetog vijeka posjetioci su mogli da vide iz negativa iz kolekcije studija Laforest.

Izložba će biti otvorena do kraja novembra.

<Vijesti>
pero
 
Posts: 46
Joined: Sun Mar 04, 2012 9:17 am

Return to Herceg Novi News

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron